Circulaire verwerking van kaphout

 

Circulaire economie

Nederlands Hout wil een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de lokale, circulaire economie. Een circulaire economie is een economie zonder afval, en zonder uitval.

Zonder afval:

In een circulaire economie wordt afval zoveel mogelijk (her)gebruikt als grondstof. Kaphout wordt niet vernietigd (verstookt), maar (her)gebruikt. En, in het geval van hout, steeds via een biologische cyclus vervangen (aanplant van nieuwe bomen).

Ons productieproces maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale, groene energiebronnen (verzagen op wind bij de Haarlemse houtzaagmolen De Eenhoorn voorzover capaciteit; drogen in onze droogkamer op zonne-energie op de Haarlemmer Kweektuin).

Ons eigen afval laten we zoveel mogelijk door lokale derden (her)gebruiken: ons resthout geven we weg aan NME Haarlem en Haarlemse basis- en middelbare scholen, en ons schaafsel leveren we gratis aan Haarlemse stadslandbouwprojecten, composteringsprojecten (ook op de Haarlemmer Kweektuin), en als grondbedekking voor paardenboxen van een manege om de hoek van ons bedrijf.

Voor ons schaafsel, en de biomassa/snippers van bomen zonder zaagkwaliteit, zijn hoogwaardiger toepassingen in ontwikkeling.

Zonder uitval:

Een circulaire economie is een inclusieve economie, waarin iedereen kan participeren, waarin iedereen mee kan doen.

Wij bieden via ons bedrijf (lichte, want geen gespecialiseerd en gesubsidieerd reintegratiebedrijf; we doen gewoon wat we kunnen) (i) reintegratieplekken, (ii) vrijwilligersplekken (ook 50+!), en, in aansluiting op de doelstellingen van de Haarlemmer Kweektuin (iii) leerwerkplekken en (iv) stageplaatsen aan leerlingen van Haarlemse praktijkscholen, het Hout en MeubileringsCollege in Amsterdam, enz..

 

Groene duurzaamheid: groen verwerken en lokaal gebruiken,  i.p.v. verstoken.
Sociale duurzaamheid: betrekken van hoger opgeleiden en praktijkschoolleerlingen, van gekwalificeerde meubelmakers en hobbymatige houtbewerkers, van 50+ en 16+.

 

 

 

 

Een tapasplank of tafelblad, van hout uit eigen stad!