Publicaties over Nederlands Hout in nieuwsbrieven van de Haarlemmer Kweektuin

November 2016: Circulair werken op de Kweektuin. Nederlands Hout kreeg in november de planken retour uit de droogkamer die zij in mei verzaagde uit stormbomen (zomerstorm van juli 2015) en uit iepen die geveld werden in het kader van de wegverbreding van de Oudeweg. Het hout wordt nu nog buiten Haarlem gedroogd, maar er wordt gewerkt aan een mini-droogkamer die op de Haarlemmer Kweektuin komt te staan en waarin met behulp van natuurlijke energiebronnen, hout gedroogd kan worden. Het is al circulair om van afval (kaphout) weer een grondstof te maken (planken en balken voor de circulaire stad), maar ook de verwerkingsmethoden van Nederlands Hout worden steeds circulairder; de reststromen (waaronder droog, schoon schaafsel) wordt meegenomen in het afvalplan voor de Haarlemmer Kweektuin in haar geheel.

November 2017 : Gekapte Bakenessergracht lindes als producten retour naar omwonenden. Vanwege noodzakelijk herstel van de Bakenessergrachtkades, moest in januari een aantal lindes worden gekapt. De bomen zijn deze maand door Nederlands Hout teruggeleverd aan omwonenden, in de vorm van salontafels, serveerplanken (nog enkele beschikbaar) en waxinelichtschijven! Een andere meubelmaker maakte muziekdoosjes van de Bakenesser linde. De bomen werden verzaagd door houtzaagmolen De Eenhoorn, en de planken werden gedroogd in de zonne-oven van Nederlands Hout op de Kweektuin.

December 2017 : Sociale duurzaamheid en educatie op de Haarlemmer Kweektuin. Nederlands Hout richt zich in eerste instantie op het omzetten van lokaal kaphout naar planken en producten. Maar onze groene doelstelling houden we zoveel mogelijk in evenwicht met onze sociale doelstelling: educatie en een inclusieve economie. We bieden vanuit onze werkplaats plek aan (burn-out)reintegranten, leerlingen van houtbewerkingsopleidingen, scholieren van praktijkscholen, 50+vrijwilligers enz. Dit kwartaal werkten met ons mee: Frits en Dick (50+), Raksit en Salo (Hout en MeubileringsCollege), Casey, Tobias en Bas (scholieren uit Haarlem en Velsen).

Januari 2018 : Nieuwe fietsroute die de Haarlemmer Kweektuin verbindt met andere Haarlemse, duurzame locaties. Nederlands Hout nam in 2017 het initiatief voor een fietsroute, die Haarlemse duurzame locaties met elkaar zou verbinden. Zodat de Haarlemmer Kweektuin in een nauwer verband zou komen te staan met, bijv., duurzame bedrijven in de Waarderpolder, en andersom. Het idee vond draagvlak bij gemeente Haarlem. Circus Circulair Haarlem, een paraplu-organisatie voor Haarlemse circulaire initiatieven, coordineert nu i.s.m. De Groene Mug de realisatie van de fietsroute. We houden u op de hoogte!

***

 

Een tapasplank of tafelblad, van hout uit eigen stad!